Zespół Szkół Nr 2

im. Wojciecha Korfantego

ul. Poznańska 1a

44-335 Jastrzębie-Zdrój


tel.:
32 471 16 33

Technik żywienia i usług gastronomicznych

Będąc uczniem Technikum masz szansę nabyć kwalifikacje zawodowe oraz zdobyć zawód z przyszłością ! 


Kształcąc się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych:

  • nauczysz się przygotowywać i serwować potrawy zgodnie z obowiązującymi recepturami lub według własnego uznania, używając różnych metod,
  • poznasz zasady opracowywania jadłospisów oraz zestawów potraw i napojów, z uwzględnieniem zasad racjonalnego żywienia
  • udoskonalisz język angielski oraz poznasz język francuski, bowiem sztuka kulinarna Francji cieszy się zasłużoną sławą najlepszej kuchni świata,
  • nabędziesz umiejętności w ramach miesięcznych praktyk zawodowych w renomowanych restauracjach oraz cotygodniowych zajęć praktycznych.


Technik żywienia i usług gastronomicznych będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;
  •  sporządzania i ekspedycji potraw i napojów;
  • planowania i oceny żywienia;
  • organizowania produkcji gastronomicznej;
  • planowania i realizacji usług gastronomicznych.


Uczniowie po ukończeniu szkoły są ś
wietnie przygotowani do podjęcia pracy w zakładach gastronomicznych na terenie kraju oraz w krajach europejskich.

DOBRA WIADOMOŚĆ

Absolwenci technikum gastronomicznego mają możliwość otrzymania zatrudnienia
w renomowanych hotelach i restauracjach, takich na przykład jak:

Hotel Dąbrówka w Jastrzębiu-Zdroju

Restauracja Stary Zdrój w Jastrzębiu-Zdroju

Hotel Pałac Borynia w w Jastrzębiu-Zdroju

Restauracja Dom Retro w Jastrzębiu-Zdroju

Hotel Wolin w Międzyzdrojach

Hotel KOTARZ w Brennej

Hotel Vestina w Wiśle

Quality System – Hotel Kraków

Centrum Kongresów i Rekreacji „ORLE GNIAZDO” w Szczyrku.


Wszystkie przedmioty ogólnokształcące realizowane są w pełnym wymiarze godzin
– dobrze przygotujemy Cię do matury!


Wybierając ten zawód masz możliwość uzyskać kwalifikacje zawodowe w zakresie:

  • Sporządzania potraw i napojów
  • Organizacji żywienia i usług gastronomicznych

Konkursy gastronomiczne

Wycieczki

Warsztaty i pokazy kulinarne

Staże i praktyki

Współpraca ze środowiskiem lokalnym

Wybrane sukcesy gastronomiczne

  • I miejsce w wojewódzkim szkolnym konkursie kulinarnym "Para w kuchni", Jastrzębie-Zdrój (2017/2018)
  • II miejsce w wojewódzkim szkolnym konkursie kulinarnym "Para w kuchni", Jastrzębie-Zdrój (2017/2018)
  • II miejsce w mistrzostwach w przyrządzaniu potraw z ryb słodkowodnych dla uczniów szkół gastronomicznych podczas XV Regionalnych Dni Rybactwa, Skoczów (2017/2018)
  • I miejsce w międzynarodowym konkursie kulinarnym - VIII Festiwalu Beskidzkie Kociołki
    - Kosarzyska, Czechy (2016/2017)
  • i miejsce w miejskim konkursie na najlepszą kampanię społeczną pt: ""Bezpieczne zachowania na przejazdach kolejowo-drogowych" (2016/2017)
  • I miejsce w wojewódzkim - VII Międzyszkolnym Konkursie Kulinarnym "Gotuj z pasją"
    pod hasłem "SERY W ROLI GŁÓWNEJ" - Wisła (2016/2017)

  • II miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Cukierniczym dla szkół "Zdrowo - Smacznie - Artystycznie"
    - Katowice (2016/2017)

  • I miejsce w wojewódzkim konkursie gastronomicznym "Młodzi Gotują" - Dąbrowa Górnicza
  • III miejsce w międzyszkolnym konkursie "Biurowe co nieco"
  • pięciokrotne zwycięstwo "Dwójki od Kuchni" w ogólnopolskim konkursie na najlepszą gazetkę szkolną wydawaną
    na portalu Juniormedia.pl
  • zakwalifikowanie się do finału szkolnej drużyny w ramach ogólnopolskiego konkursu na najlepszą prezentację Mapptippe (Innowacyjne narzędzie do tworzenia multimedialnych materiałów edukacyjnych) pt.: "Jaja"
  • liczne wyróżnienia w wojewódzkich konkursach gastronomicznych