Zespół Szkół Nr 2

im. Wojciecha Korfantego

ul. Poznańska 1a

44-335 Jastrzębie-Zdrój


tel.:
32 471 16 33

Głównym celem projektu jest poprawa jakości szkolnictwa zawodowego z uwzględnieniem współpracy z pracodawcami. Projekt skierowany jest na oczekiwania pracodawców w zakresie przygotowywania przez szkoły wykwalifikowanych oraz kompetentnych pracowników. Cel ten pragniemy zrealizować dzięki współpracy z wiodącymi praktykami branży gastronomicznej i hotelarskiej przy współpracą ze szkołą partnerską w Silherovicach, która kształci w podobnych do Zespołu Szkół Nr 2 profilach. Realizując Projekt uczniowie obu szkół wezmą udział w warsztatach kulinarnych organizowanych przez nasza szkołę:

  • dziczyzna i produkty lokalne, zamek w Niepołomicach,
  • ryby i owoce morza z wykorzystaniem metody Sous Vide,
  • warzywa i owoce jak je najlepiej połączyć z mięsem czerwonym,
  • produkcji lodów naturalnych, 
  • tradycje okresu Świąt Bożego Narodzenie i Adwentu,
  • organizacja Festiwalu kulinarnego i konkursów.

Koordynator projektu: Iwona Wewióra