Zespół Szkół Nr 2

im. Wojciecha Korfantego

ul. Poznańska 1a

44-335 Jastrzębie-Zdrój


tel.:
32 471 16 33

Technik żywienia i usług gastronomicznych

Będąc uczniem Technikum masz szansę nabyć kwalifikacje zawodowe oraz zdobyć zawód z przyszłością ! 


Kształcąc się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych:

  • nauczysz się przygotowywać i serwować potrawy zgodnie z obowiązującymi recepturami lub według własnego uznania, używając różnych metod,
  • poznasz zasady opracowywania jadłospisów oraz zestawów potraw i napojów, z uwzględnieniem zasad racjonalnego żywienia
  • udoskonalisz język angielski, także słownictwo branżowe
  • nabędziesz umiejętności w ramach miesięcznych praktyk zawodowych w renomowanych restauracjach oraz cotygodniowych zajęć praktycznych.


Technik żywienia i usług gastronomicznych będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;
  •  sporządzania i ekspedycji potraw i napojów;
  • planowania i oceny żywienia;
  • organizowania produkcji gastronomicznej;
  • planowania i realizacji usług gastronomicznych.


Absolwenci mogą podjąć pracę jako:
  • szefowie kuchni,
  • managerowie do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych,
  • organizatorzy imprez okolicznościowych,
  • doradcy w zakresie prawidłowego żywienia,
  • pracownicy firm cateringowych.
W związku z tym, że perspektywy są dość szerokie, zatrudnienie można znaleźć w restauracjach, pensjonatach, zakładach żywienia zbiorowego (np. stołówki szkolne), hotelach, sanatoriach, gospodarstwach agroturystycznych.


Uczniowie technikum gastronomicznego mają możliwość odbycia miesięcznych praktyk w renomowanych hotelach i restauracjach:

  • Hotel Dąbrówka w Jastrzębiu-Zdroju
  • Restauracja Stary Zdrój w Jastrzębiu-Zdroju
  • Hotel Pałac Borynia w w Jastrzębiu-Zdroju
  • Restauracja Dom Retro w Jastrzębiu-Zdroju
  • Hotel Wolin w Międzyzdrojach
  • Hotel KOTARZ w Brennej
  • Hotel Vestina w Wiśle
  • Quality System – Hotel Kraków
  • Centrum Kongresów i Rekreacji „ORLE GNIAZDO” w Szczyrku


Wszystkie przedmioty ogólnokształcące
realizowane sąw pełnym wymiarze godzin
– dobrze przygotujemy Cię
do matury!


Wybierając ten zawód masz możliwość uzyskać kwalifikacje zawodowe w zakresie:

  • Sporządzania potraw i napojów
  • Organizacji żywienia i usług gastronomicznych

Działalność zespołu hotelarsko-gastronomicznego

Walentynki_2022_-_Korfanty_Easy-Resize.com.jpg

Działania zespołu w  1 semestrze w roku szkolnym 2020/2021 (LINK)

Pracownia smaku w  "Korfantym"

Zapraszamy do odwiedzenia nowego szkolnego bloga kulinarnego

"Pracownia smaku"

www.zs2kulinarnyblog.wixsite.com/pracownia-smaku

Na stronie znajdziecie informacje o odbywających się wydarzeniach i konkursach kulinarnych,
a także ciekawostki gastronomiczne