Będąc uczniem Technikum masz szansę nabyć kwalifikacje zawodowe oraz zdobyć zawód z przyszłością !
Kształcąc się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych:
nauczysz się przygotowywać i serwować potrawy zgodnie z obowiązującymi recepturami lub według własnego uznania, używając różnych metod,
poznasz zasady opracowywania jadłospisów oraz zestawów potraw i napojów, z uwzględnieniem zasad racjonalnego żywienia
udoskonalisz język angielski, także słownictwo branżowe
nabędziesz umiejętności w ramach miesięcznych praktyk zawodowych w renomowanych restauracjach oraz cotygodniowych zajęć praktycznych.
Technik żywienia i usług gastronomicznych będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;
sporządzania i ekspedycji potraw i napojów;
planowania i oceny żywienia;
organizowania produkcji gastronomicznej;
planowania i realizacji usług gastronomicznych.
Absolwenci mogą podjąć pracę jako:
szefowie kuchni,
managerowie do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych,
organizatorzy imprez okolicznościowych,
doradcy w zakresie prawidłowego żywienia,
pracownicy firm cateringowych.
W związku z tym, że perspektywy są dość szerokie, zatrudnienie można znaleźć w restauracjach, pensjonatach, zakładach żywienia zbiorowego (np. stołówki szkolne), hotelach, sanatoriach, gospodarstwach agroturystycznych.
Uczniowie technikum gastronomicznego mają możliwość odbycia miesięcznych praktyk w renomowanych hotelach i restauracjach:
Hotel Dąbrówka w Jastrzębiu-Zdroju
Restauracja Stary Zdrój w Jastrzębiu-Zdroju
Hotel Pałac Borynia w w Jastrzębiu-Zdroju
Restauracja Dom Retro w Jastrzębiu-Zdroju
Hotel Wolin w Międzyzdrojach
Hotel KOTARZ w Brennej
Hotel Vestina w Wiśle
Quality System – Hotel Kraków
Centrum Kongresów i Rekreacji „ORLE GNIAZDO” w Szczyrku
Wszystkie przedmioty ogólnokształcące realizowane sąw pełnym wymiarze godzin – dobrze przygotujemy Cię do matury!
Wybierając ten zawód masz możliwość uzyskać kwalifikacje zawodowe w zakresie: