Zespół Szkół Nr 2

im. Wojciecha Korfantego

ul. Poznańska 1a

44-335 Jastrzębie-Zdrój


tel.:
32 471 16 33

Zawód kucharz

"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości
niż odkrycie nowej gwiazdy" (A. Brillant-Savarin)

Kształcąc się w tym zawodzie zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu:

  • stosowania zasad prawidłowego odżywiania,
  • zasad przygotowywania żywności,
  • posługiwania się narzędziami, maszynami i urządzeniami przy przygotowywaniu posiłków,
  • stosowania odpowiednich technik sporządzania potraw.


Kucharz będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

1) przechowywania żywności;

2) sporządzania potraw i napojów;

3) wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.


Kucharz może pracować w hotelowych zakładach gastronomicznych, barach szybkiej obsługi, restauracjach, kawiarniach, pensjonatach, domach wczasowych, restauracjach na statkach, promach, w sanatoriach, szkołach, stołówkach zakładowych, internatach lub przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją półproduktów spożywczych.

Wybierając ten zawód masz możliwość uzyskać kwalifikacje zawodowe w zakresie:

  • Sporządzania potraw i napojów

Umiejętności, jakimi powinien odznaczać się kucharz

Slide1.jpg

Pracownia smaku Korfantego

Zapraszamy do odwiedzenia nowego szkolnego bloga kulinarnego

"Pracownia smaku Korfantego"

www.zs2kulinarnyblog.wixsite.com/pracownia-smaku

Na stronie znajdziecie informacje o odbywających się wydarzeniach i konkursach kulinarnych, a także ciekawostki gastronomiczne

Pracownia_smaku.jpg

Gastronomia - branża z przyszłością

Wybrane sukcesy gastronomiczne

  • Europejska Odznaka Jakości dla projektu eTwinning pt.: "Slow food" (2020/2021)
  • I miejsce w konkursie kulinarnym zorganizowanym dla uczniów szkół gastronomicznych w ramach ogólnopolskiego programu edukacyjnego ,,Szef dla Młodych Talentów” (2020/2021)
  • Krajowa Odznaka Jakości dla projektu eTwinning pt.: "Slow food" (2019/2020)
  • I miejsce w międzynarodowym konkursie kulinarnym "Śląska Jesień Kulinarna" (2019/2020)
  • I miejsce w wojewódzkim szkolnym konkursie kulinarnym "Para w kuchni", Jastrzębie-Zdrój (2017/2018)
  • II miejsce w wojewódzkim szkolnym konkursie kulinarnym "Para w kuchni", Jastrzębie-Zdrój (2017/2018)
  • II miejsce w mistrzostwach w przyrządzaniu potraw z ryb słodkowodnych dla uczniów szkół gastronomicznych podczas XV Regionalnych Dni Rybactwa, Skoczów (2017/2018)
  • I miejsce w międzynarodowym konkursie kulinarnym - VIII Festiwalu Beskidzkie Kociołki - Kosarzyska, Czechy (2016/2017)
  • i miejsce w miejskim konkursie na najlepszą kampanię społeczną pt: ""Bezpieczne zachowania na przejazdach kolejowo-drogowych" (2016/2017)
  • I miejsce w wojewódzkim - VII Międzyszkolnym Konkursie Kulinarnym "Gotuj z pasją"
    pod hasłem "SERY W ROLI GŁÓWNEJ" - Wisła (2016/2017)
  • II miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Cukierniczym dla szkół "Zdrowo - Smacznie - Artystycznie"
    - Katowice (2016/2017)
  • I miejsce w wojewódzkim konkursie gastronomicznym "Młodzi Gotują" - Dąbrowa Górnicza
  • III miejsce w międzyszkolnym konkursie "Biurowe co nieco"
  • pięciokrotne zwycięstwo "Dwójki od Kuchni" w ogólnopolskim konkursie na najlepszą gazetkę szkolną wydawaną
    na portalu Juniormedia.pl
  • zakwalifikowanie się do finału szkolnej drużyny w ramach ogólnopolskiego konkursu na najlepszą prezentację Mapptippe (Innowacyjne narzędzie do tworzenia multimedialnych materiałów edukacyjnych), pt.: "Jaja"
  • liczne wyróżnienia w wojewódzkich konkursach gastronomicznych