Technikum – 4 letnie
Kwalifikacja T.11 Planowanie i realizacja usług w recepcji
I.
Rezerwacja usług hotelarskich
Ucze ń:
1) rozró żnia
zadania oraz wyposażenie
recepcji hotelowej;
2) dobiera oferty hotelowe
zgodnie z potrzebami go ści;
3) stosuje instrumenty
promocji usług hotelarskich;
4) przestrzega zasad
rezerwacji usług dla go ści
indywidualnych i grup;
5) rezerwuje usługi
hotelarskie, korzystaj ąc
z systemów rezerwacyjnych;
6) sporz ądza
dokumentację
związaną
z rezerwacją
usług hotelarskich;
7) przygotowuje dane
dotycz ące
usług rezerwowanych dla innych komórek organizacyjnych obiektu
świadczącego
usługi hotelarskie.
II.
Obsługa gości przyjeżdżających i wyjeżdżających
Uczeń:
1)
przestrzega procedur związanych z obsługą gości w recepcji;
2)
rozpoznaje oczekiwania gości związane z pobytem w obiekcie świadczącym
usługi hotelarskie;
3) sporządza
dokumentację związaną z procedurami check-in i check-out;
4) udziela
informacji turystycznej;
5) oferuje
usługi dodatkowe zgodnie z ofertą obiektu świadczącego usługi
hotelarskie;
6)
przygotowuje informacje dotyczące przybyłych gości dla innych
komórek organizacyjnych obiektu;
7)
rozróżnia formy płatności stosowane w sprzedaży usług
hotelarskich;
8)
przestrzega zasad rozliczania kosztów pobytu gości w obiekcie świadczącym
usługi hotelarskie;
9) sporządza
dokumentację związaną z rozliczaniem kosztów pobytu gości.
POWRÓT
|