Technikum – 4 letnie
Kwalifikacja T.12
Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
I.
Utrzymywanie czystości i porządku w jednostkach mieszkalnych
Ucze
ń:
1)
rozróżnia stanowiska pracy w dziale służby pięter;
2)
rozróżnia rodzaje jednostek mieszkalnych oraz ich wyposażenie;
3)
rozróżnia rodzaje prac porządkowych;
4) dobiera
techniki sprzątania w jednostkach mieszkalnych, odpowiednie
urządzenia, sprzęt i środki do rodzaju wykonywanych prac porządkowych;
5)
obsługuje urządzenia i sprzęt do utrzymywania czystości;
6) stosuje
środki czyszczące i dezynfekcyjne;
7)
przygotowuje jednostki mieszkalne do przyjęcia gości;
8)
utrzymuje czystość i porządek w części ogólnodostępnej obiektu;
9)
przestrzega zasad odpowiedzialności materialnej dotyczącej
wyposażenia obiektu i mienia gości;
10)
przestrzega procedur postępowania z rzeczami pozostawionymi
przez gości.
II.
Przygotowywanie i podawanie śniadań
Uczeń:
1)
przestrzega zasad przechowywania żywności;
2)
przestrzega zasad sporządzania jadłospisów;
3)
rozróżnia rodzaje śniadań hotelowych;
4)
rozróżnia metody i techniki przygotowania śniadań;
5) dobiera
surowce do sporządzania potraw i napojów;
6)
użytkuje sprzęt i urządzenia pomocnicze do przygotowywania i
podawania potraw i napojów;
7)
przygotowuje potrawy i napoje;
8)
rozróżnia formy i przestrzega zasad podawania śniadań;
9) dobiera
formy podawania śniadań do potrzeb gości i możliwości obiektu;
10)
rozróżnia bieliznę i zastawę stołową;
11)
stosuje techniki nakrywania stołu;
12)
dobiera sprzęt i zastawę stołową do ekspedycji śniadań;
13)
przygotowuje salę konsumpcyjną do obsługi gości;
14)
stosuje przepisy sanitarno-epidemiologiczne dotyczące sporządzania
potraw.
III.
Organizacja usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi
hotelarskie
Uczeń:
1)
klasyfikuje hotelarskie usługi dodatkowe;
2)
przestrzega zasad i rozróżnia formy przyjmowania i realizacji
zamówień dotyczących usług dodatkowych;
3)
przyjmuje oraz realizuje zamówienia gości w zakresie usług
dodatkowych;
4)
organizuje usługi dodatkowe zgodnie z zamówieniem;
5) sporządza
dokumentację dotyczącą przyjmowania i realizacji zamówień
dotyczących usług dodatkowych.
POWRÓT